FM-lagbrons, landslagsplats och vinst i Agirotu

/ August 31, 2016/ Agility, Competitions, Finnish Championships, Videos, Wii

I år lyckades vår egen förening inte få ihop något eget lag i miniklassen, så istället ick Wii en plats i Suomen Villakoirakerhos lag. Där körde vi ankaretappen. Inför finalbanan låg laget på en 11. plats med 2 nollbanor och en 16-poängare i bagaget. Målet var att köra en felfri bana och lyfta laget några platser i resultatlistorna (3 bästa resultaten räknas). Och det gjorde vi! Wii gjorde dagens snabbaste bana av alla minihundar och lyfte laget till FM-brons! 🙂 Tack till våra lagkamrater: Aurora Kuosa & Debbie, Sanna Kunnasvirta & Pulla, Leena Ståhlberg & Nemo. 77 lag deltog i tävlingen.

Agility SM 2016, 18.6.2016. Photo (c) by Jukka Pätynen / Koirakuvat.fi

Ann-Cathrine Molander, Wii (SVK) Agility SM 2016, Photo (c) Jukka Pätynen / Koirakuvat.fi

Landslagsuttagning i Lieto

Den 2-3 juli 2016, ordnades landslagsutagningar i agility i Lieto, nära Åbo. Utan större förväntningar på framgång deltog vi för att försöka försvara landslagsplatsen från föregående år. Ingen lätt uppgift i hård konkurrens (121 ekipage deltog) då de sammanlagda poängen från fem banor under helgen räknas ihop.

Tävlingarna inleddes med en hoppbana, där Wii hade en felfri bana och placerade sig på en 6. plats och säkrade därmed en plats till söndagens tre banor (44 bästa resultaten från dagen går vidare till söndagens finaler). På resterande banor startar man i omvänd ordning, enligt den placering man ligger på totalt, allt för att öka spänningen.

På andra banan för dagen (agilitybana) blev det tyvärr en liten miss i ingången till slalom, 5 fp, vilket betyder att man inte får några poäng i den totala tävlingen. Agilitybanan var svår och endast 7 ekipage lyckades knipa poäng från banan, så efter första dagen låg vi ändå totalt på en 8. plats.

Söndagen inleddes med en agilitybana. Inga större svårigheter på banan, men Wii var taggad och kom både ur slalom och rev en ribba. Resultat, men inga poäng. Här trodde jag verkligen att loppet var kört! Den andra banan för dagen var en rätt knepig hoppbana, där speciellt slalom skördade många offer. Wii gjorde här en riktigt bra bana och placerade sig på en fjärde plats med en felfri bana och plötsligt låg vi femte totalt i tävlingen inför finalbanan. I finalen lyckades Wii ännu göra en felfri prestation och kunde säkra en femte plats och knep därmed en plats i det finska landslaget! :)

En femte placering innebär reservplats till VM i Zaragoza, Spanien, i september samt en plats i både laget samt individuellt i Nordiska mästerskapen i Vingrom, Norge, den 13-14 augusti.

Ann-Cathrine Molander, Wii (JKF), Maajoukkuekarsinnat 2016, Lieto. Photo (c) Jukka Pätynen / Koirakuvat.fi

Agirotu

I juni, juli hade vi bra flow och deltog dessutom i Agirotu i Tammerfors. Individuellt fick vi inte riktigt till det till 100 %, förutom i den öppna tävlingen där hundar från alla klasser får delta. Wii var felfri och 3 sekunder snabbare än tvåan. Men resultatmässigt blev det endast en 4. plats, eftersom klass 1 och 2 hundarna fick utjämnade sina tider.

I lagstafetten blev det lite dramatiskt då jag startade med Wii, för plötsligt ropade någon att föregående förare inte hade passerat mållinjen (hunden såg jag att kom i mål). Blev en liten tvärnit, så vi tappade lite tid, men det räckte ändå till en vinst för vårt “Wiitapirut” pudellag. Tack till laget som också bestod av Anne Teileri & Kiiru (Wiis syster), Janika Majasaari & Dafi samt Ulla Violinen & Tami.

Grattis även Anne & Kiuru till öppna senior FM-bronset! Jag är stolt över er. 🙂